فورک در ارز دیجیتال به چه معناست

فورک (FORK) در ارز دیجیتال به چه معناست؟

آخرین بروزرسانی:31 فروردین 1399

معمولا اطلاعات ثبت شده در بلاک چین قابل تغییر نیستند و زمانیکه بلاک چین فعالیت خود را آغاز می‌کند و کاربران آن را بپذیرند، هیچ کس نمی‌تواند جلوی کار آن را بگیرد. در هر کدام از ارزهای دیجیتال یک سری قوانین (پروتکل) وجود دارد که توسط برنامه نویسان تعیین شده و بلاک چین براساس همان پروتکل و قوانین تا ابد به کار خود ادامه می‌دهد.

فورک در ارز دیجیتال

به آپدیت یا بروزرسانی یک نرم‌افزار فورک گفته می‌شود که می‌تواند به روشی سازگار با قبل (backward-compatible) باشد یا به روشی ناسازگار با قبل.

انواع فورک در ارز دیجیتال

  • فورک نرم (Soft Fork) که سازگار با قبل است (Backward Compatible)
    سافت فورک یک بروزرسانی در نرم افزار است که با نسخه‌های قدیمی سازگار می باشد. یعنی همه‌ی شرکت‌کنندگان چه نرم‌افزار خود را آپدیت کرده و چه نکرده باشند، می‌توانند بلاک‌های چدید را تشخیص دهند و فعالیت‌هایشان با شبکه سازگار است. نکته‌‌ی دیگر ایت است که عملکرد شرکت‌کننده‌ای که نرم‌افزار خود را آپدیت نکرده تحت تاثیر قرار می‌گیرد.
  • فورک سخت (Hard Fork) که سازگار با قبل نیست. (Non-Backward Compatible)
    به تغییرات نرم‌افزاری است که با نسخه‌های قدیمی سازگار نیست هاردفورک گفته می شود. تمامی شرکت‌کنندگان در این فورک باید نرم‌افزار خود را به روزرسانی کنند تا بتوانند در تایید تراکنش‌ها و اعتبارسنجی آنها شرکت کنند. نودهایی که به روزرسانی را انجام نداده باشند از شبکه جدا می شوند و نمی‌توانند تراکنش‌های جدید را تایید کنند. این فورک موجب انشعاب دائمی بلاک‌چین می‌شود و تا زمانی که کاربرانی در زنجیره‌ی قدیمی حضور داشته باشند، دو بلاک‌چین به صورت جداگانه و همزمان وجود خواهند داشت.

چندنکته در مورد فورک ارزهای دیجیتال

  • شاید برخی از افراد همیشه به دنبال فورک جدید بیت‌کوین باشند، اما معمولا بسیاری از افراد شناخته شده در ارزهای دیجیتال نگاه و دید مثبتی نسبت به فورک‌ها ندارند و هدف اینگونه اقدامات را صرفا سودجویی می‌دانند.
  • بهتر است فورک‌های شناخته نشده که دارای هیچ پشتیبان قوی نیستند را نادیده بگیرید.
  • پس از انجام فورک‌ها، معمولا تعداد زیادی سایت و کیف پول از طرف هکرها ساخته می‌شود تا با معرفی خودشان به عنوان کیف پول ارز جدید، موجودی کاربران را بدزدند.
  • کلید خصوصی کیف خودتان را به طمع دریافت ارز فورک شده در هیچ سایت یا والتی وارد نکنید، مگر اینکه از معتبر بودن والت موردنظر 100 درصد مطمئن شوید.

فورک به چه دلایلی انجام می شود؟

راه‌حلی برای اختلافات فنی

ارز دیجیتال بیت کوین کش یکی از فورک‌های بیت کوین است. گروهی از توسعه دهندگان و ماینرهای بزرگ بیت کوین که از سرعت و کارمزد تراکنش‌ها راضی نبودند، با تغییرات گسترده در قوانین بیت کوین و افزایش سایز بلاک، بلاک چین و نسخه ای جدید از پروتکل را ارائه دادند.

برای برگشت دادن مبالغ از دست رفته

در سال ۲۰۱۶، فقط یک اتریوم وجود داشت. اما بعد از اینکه اتریوم را هک کردند، جامعه اتریوم مجبور به ارائه فورک شد تا بتواند اعتماد مردم را به دست آورد. اتریوم فورک شد، اکثر جامعه به شبکه جدید نقل مکان کردند. نام اتریوم قبلی به اتریوم کلاسیک تغییر یافت و اتریوم جدید شد همین که اکنون در بازار خرید و فروش می‌شود.

برای اضافه کردن ویژگی و قابلیت‌های جدید

یک شبکه بلاک چینی برای اینکه بتواند شبکه را از خطرات پیش رو حفظ کند نیازمند بروزرسانی فنی می باشد.

تاثیر فورک بر قیمت ارز دیجیتال چیست؟

هرکسی می‌تواند با تغییر سورس بیت کوین فورک جدیدی از آن ارائه دهد. مانند بیت کوین کش و شاید بیت کوین گلد. فورک‌های بزرگ می‌توانند سرنوشت یک ارز دیجیتال را تغییر دهند و یا آن را نابود یا قدرتش را تا سال ها تثبیت کنند.

انواع هاردفورک

هاردفورک برنامه‌ریزی شده (Planned Hard Forks)

هاردفورک برنامه‌ریزی شده، یک بروزرسانی در پروتکل است که از ابتدا در نقشه‌ی راه (Roadmap) پروژه در نظر گرفته می‌شود. از آنجایی که این بروزرسانی در راستای قابلیت‌ها و ویژگی‌های بلاک چین می‌باشد، تمامی شرکت‌کنندگان به رهبری توسعه‌دهندگان اصلی به زنجیره‌ی جدید رفته و نرم‌افزار خود را بروزرسانی می‌کنند چراکه این تغییرات در سطح کدنویسی پایه‌ی شبکه صورت می‌پذیرند. در این فورک زنجیره‌ی قبلی از بین می‌رود و دلیلی نیز برای حمایت از آن وجود ندارد. در این فورک، کوین جدیدی به وجود نخواهد آمد.

مثال‌های این نوع هاردفورک :

اتریوم: این ارز از نوع هاردفورک برنامه ریزی شده می باشد و در اکتبر سال 2017 به وقوع پیوسته و هدف آن بهبود مقیاس‌پذیری اتریوم و یکپارچه‌سازی تراکنش‌های خصوصی است.

مونرو : در ژانویه‌ی سال 2017، هاردفورکی در شبکه‌ی اتریوم اضافه شد که ویژگی جدیدی به نام حلقه‌ی معاملات محرمانه (RCT) برای بهبود حریم خصوصی و امنیت شبکه، ایجاد کرد.

هاردفورک بحث‌برانگیز (Contentious Hard Forks)

وقتی که اختلاف نظر بین اعضای شبکه اتفاق می افتد هاردفورک بحث‌برانگیز به وجود می آید و موجب می‌شود بخشی از شرکت‌کنندگان، زنجیره‌ی جدیدی که از نظر خودشان بهتر است را با تغییرات عمده‌ای در کد ایجاد کنند.

مثال‌های هارفورک بحث‌برانگیز:

بیت کوین کش (Bitcoin Cash): این هاردفورک توسط گروهی ایجاد شد که می‌خواستند مقیاس‌پذیری بیت کوین را با افزایش سایز بلاک از 1 مگابایت به 8 مگابایت افزایش دهند. این کار باعث شد که شبکه بتواند تراکنش‌های بیشتری را پردازش کند. این هاردفورک منجر به پیدایش ارز جدیدی به نام بیت کوین کش گردید.

اتریوم کلاسیک (Ethereum Classic): ارز دیجیتال اتریوم برای خنثی کردن تاثیر هکی که در یکی از برنامه‌های کاربردی‌اش به نام سازمان خودکار غیرمتمرکز (ِDAO) قرار گرفت، دچار هاردفورک شد. توسعه‌دهندگان اصلی اتریوم و اکثریت شرکت‌کنندگان شبکه، با هاردفورک بحث برانگیز موافقت کردند و تنها تعداد معدودی از مواضع خود کوتاه نیامده و نرم‌افزار خود را آپدیت نکردند که بلاک‌چین آنها به اتریوم کلاسیک (ETC) معروف است.

سکه‌های مشتق شده (Spin-off Coins)

همانطور که میدانیم، پروتکل بیت کوین منبع باز است و هر فردی می‌تواند به کد پایه‌ی آن دسترسی داشته باشد و آن را تغییر دهد و ارز جدیدی را با ویژگی‌های مختلفی به وجود آورد. به طور مثال لایت کوین، فورکی از بیت کوین بود که با تغییرات زیر به وجود آمد:
زمان ایجاد یک بلاک: زمان ساخت یک بلاک در لایت کوین 2/5 دقیقه است صورتی که این زمان برای بیت کوین نزدیک به 10 دقیقه می‌باشد.
الگوریتم: لایت کوین از الگوریتم اسکریپت(Scrypt) به جای SHA256 استفاده می‌نماید.
بیشینه سکه‌های موجود(Max Supply): این رقم برای لایت کوین 84 میلیون است در حالی که برای بلاک چین بیت کوین 21 میلیون می‌باشد.

فورک‌ها خیلی وقت ها اتفاق می‌افتد و لزومی ندارد برای تک تک آنها خود را آماده کنیم. یک فورک وقتی موفق می‌شود که بتواند نظر اکثریت کاربران را جذب کند. فورک‌های مشروع و قانونی معمولا می‌توانند محبوبیت لازم را به دست بیاورند و تاریخ وقوع آنها مشخص می باشد.

سخن آخر

  • شاید برخی از افراد همیشه به دنبال فورک جدید بیت‌کوین باشند و بسیاری از افراد شناخته شده در ارزهای دیجیتال نگاه و دید مثبتی نسبت به فورک‌ها نداشته باشند و هدف اینگونه اقدامات را صرفا سودجویی می‌دانند.
  • بهتر است فورک‌های شناخته نشده را نادیده بگیرید.
  • پس از انجام فورک‌ها، معمولا تعداد زیادی سایت و کیف پول از طرف هکرها ساخته می‌شود تا با معرفی خودشان به عنوان کیف پول ارز جدید، موجودی کاربران را بدزدند.
  • کلید خصوصی کیف خودتان را به طمع دریافت ارز فورک شده در هیچ سایت یا والتی وارد نکنید، مگر اینکه از معتبر بودن والت موردنظر 100 درصد مطمئن شوید.
اگر این مطلب برای شما مفید بود لطفا رای بدهید و با دوستانتان به اشتراک بگذارید
5/5 - (1 امتیاز)
نمایش دیدگاه‌ها و ثبت نظر

نظرات(0)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *