استیکینگ ارز دیجیتال چیست

استیکینگ (Staking) چیست؟

آخرین بروزرسانی:12 بهمن 1400

امروزه بسیاری از افراد به دنبال سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال هستند که یکی از راه‌های کسب درآمد از ارز دیجیتال، روش استیکینگ یا سهام گذاری در بازار ارزهای دیجیتال می باشد. در ادامه این مقاله، شما را با روش استیکینگ ارز دیجیتال آشنا می‌کنیم.

استیکینگ یا سهام گذاری چیست؟

استیکینگ (Staking) به معنای دریافت کردن سود در ازای نگهداری ارز دیجیتال در کیف پول یا صرافی ارز دیجیتال است. در واقع استیکینگ ارز دیجیتال، روشی تقریبا مطمئن (نسبت به پلتفرم) برای سرمایه گذاری و کسب درآمد است که شما در این روش برای ارزهای دیجیتالی که قصدنگهداری بلند مدت دارید، می‌توانید هم ارزدیجیتال خود را حفظ کنید و هم مقدار آن را افزایش دهید و یا ارز متفاوتی را به عنوان سود سپرده خود دریافت کنید.

به زبان ساده‌تر می‌توان گفت استیکینگ به معنای دریافت و کسب سود در ازای نگهداری یک ارزدیجیتال در یک مکان مشخص مثل یک کیف پول (کیف پول شخصی) یا یک حساب کاربری‌ در یک صرافی است. استیکینگ ارزدیجیتال (Staking) روشی مناسب برای سرمایه‌گذاری و کسب درآمد با سوددهی مناسب و مطمئن تر از روش‌های قبلی مثل سرمایه‌گذاری در پروژه‌های مختلف ارزدیجیتال مانند پروژهای ماینینگ و … است.

البته استیکینگ کردن نکات و شرایط مربوط به خود را دارد، بنابراین باید اطلاعات و دانش خود را در این زمینه بالا ببرید و بعد شروع به استیک کردن کنید. به عنوان مثال استیک کردن برای همه ارزهای دیجیتال امکان پذیر نیست و محدودیت‌هایی وجود دارد که هر پلتفرمی با توجه به شرایط و امکانات خود ارزهای را برای استیکینگ مشخص می‌کند.

برای انجام استیکینگ ارز دیجیتال چند راه وجود دارد:

  1. نگهداری ارز دیجیتال در کیف پول مانند تراست والت: شما می‌توانید یک ارز را در تراست والت خود نگهداری کرده و در ازای آن سود دریافت کنید. به این روش استیکینگ سرد هم گفته می‌شود.
  2. نگهداری ارز دیجیتال در صرافی ارزهای دیجیتال: شما در صرافی‌های متمرکز مانند کوکوین و غیر متمرکز مانند پنکیک سواپ می‌توانید روش استیکینگ را انجام دهید و کسب درآمد کنید. به عنوان مثال در صرافی پنکیک سواپ با نگهداری توکن پنکیک سواپ، توکن پنکیک سواپ یا توکن‌های دیگر را به عنوان سود دریافت کنید.

کدام ارزهای دیجیتال را می‌توان استیک کرد؟

مهم‌ترین ارزهای دیجیتالی که قابل استیک کردن هستند و از الگوریتم اثبات سهام استفاده می‌کنند، ارزهای زیر هستند:

  1. کاردانو (Cardano – ADA)
  2. استلار (Stellar – XLM)
  3. تزوس (Tezos)
  4. نئو (NEO)
  5. ترون (Tron)
  6. کازماس (Cosmos)
  7. آنتولوژی (Ontology)
  8. کومودو (Komodo)
  9. نبلیو (Neblio)
  10. پاندی ایکس (Pundi-X)
  11. کیوتوم (QTUM)
  12. دکرد (Decred)

چه شرایطی برای استیک کردن ارز دیجیتال لازم است؟

  • ارز شما باید از الگوریتم اثبات سهام پیروی کند؛ مانند کاردانو.
  • کیف پول‌تان باید از قابلیت استیکینگ ارز دیجیتال پشتیبانی کند؛ مانند تراست ولت.

الگوریتم اثبات کار (Pow)

ارز دیجیتال بیت کوین یکی از ارزهایی است که بر اساس الگوریتم اجماع اثبات کار، کار می‌کند. این مکانیزم اجازه می‌دهد تراکنش‌ها در قالب بلاک‌ها دسته‌بندی و داخل پایگاه داده ذخیره شوند و اتصال این بلاک‌ها به یکدیگر، بلاک چین را به وجود بیاورد. الگوریتم اثبات کار به این صورت است که ماینرها برای پیدا کردن جواب یک مسئله ریاضی با یکدیگر رقابت می‌کنند که روندی متفاوت از استیکینگ است. هر استخراج‌کننده‌ای که سریع‌تر از رقبا به پاسخ مسئله برسد، مجوز افزودن بلاک بعدی به بلاک چین را دریافت می‌کند و جایزه‌ای در قالب ارز دیجیتال آن شبکه به دست می‌آورد.

الگوریتم اثبات سهام (Pos)

یکی از ایده‌های اصلی در الگوریتم اثبات سهام، ذخیره و نگهداری رمز ارز برای کسب فرصت پردازش تراکنش‌ها و اضافه کردن بلاک‌ها می‌باشد. در این روش، پروتکل به طور تصادفی به یکی از گره‌های استیک‌کننده حق اعتبارسنجی بلوک بعدی را می‌دهد. معمولا، احتمال انتخاب یک گره برای تایید بلاک بعدی متناسب با مقدار استیکینگ ارز دیجیتال است؛ هر چه تعداد کوین بیشتری استیک کنید، شانس بیشتری خواهید داشت. البته فاکتورهای بیشتری در انتخاب نهایی دخیل هستند.

روش‌های استیک کردن رمز ارزها

استیکینگ ارز دیجیتال دارای روش‌های مختلفی است که در ادامه نگاهی به این راهکارها می‌اندازیم.

استیکینگ قفل شده (Locked Staking)

در روش استیکینگ قفل شده تا وقتی که ارزهای شما در کیف پول (والت) صرافی قفل شده‌اند، سود دریافت خواهید کرد. به محض برداشت وجه از کیف پول، ارائه سود نیز متوقف می‌شود. هر ارز دیجیتالی زمان انتظار خودش را دارد. در صورت درخواست برای برداشت دارایی قفل شده، ارز دیجیتال مورد نظر و سود آن به والت شما واریز خواهد شد.

استیکینگ سرد (Cold Staking)

یکی دیگر از روش‌های استیک کردن رمزارزها استیکینگ سرد می‌باشد که زیر مجموعه‌ای از روش قفل شده است. این راهکار شامل ذخیره کردن دارایی ارزهای دیجیتال در یک والت سرد است. منظور از والت سرد، یک کیف پول فاقد اتصال به اینترنت نظیر کیف پول سخت افزاری است.

استیکینگ منعطف (Flexible Staking)

استیکینگ منعطف یکی دیگر از روش‌های استیک شده رمز ارز می‌باشد که شبیه به روش قفل شده است. راهکار این روش نیز شامل نگهداری رمز ارز در یک والت ارز دیجیتال برای پشتیبانی از عملیات یک شبکه مبتنی بر بلاک چین است. تفاوت این روش با لاکد استیکینگ ارز دیجیتال، عدم احتیاج به قفل شدن وجوه است. در این حالت، کاربر قادر خواهد بود با وجود استیک کردن دارایی، با آن ترید کند.

مزایا و معایب استیکینگ ارز دیجیتال

مزایا

  1. افزایش امنیت و ثبات بلاکچین
  2. نیاز نداشتن به دستگاه‌های استخراج
  3. کاهش مصرف انرژی
  4. ایجاد درآمد غیرفعال
  5. نیاز نداشتن به سرمایه زیاد

معایب

1. دوره و مدت زمان قفل کردن ارز دیجیتال: وقتی که ارز خود را استیک می‌کنید، ارز شما به حالت قفل تنظیم می‌شود. در این مدت نمی‌توانید ارز استیک شده را جابجا یا معامله کنید.

2. نقدینگی و نوسانات: رفتار بازار یکی از مواردی است که ما نمی‌توانیم آن را کنترل کنیم. قیمت ارزها ممکن است در عرض چند ثانیه بالا و پایین برود و به کل تغییر کند.

3. کمیسیون تایید کننده(ولیدیتور – Validator): در الگوریتم اثبات سهام، یکسری ولیدیتور وجود دارد که وظیفه تایید تراکنش‌ها را بر عهده دارند. این ولیدیتورها همیشه سیستم‌شان روشن است و باید فعال باشند. کاربر می‌تواند ولیدیتور موردنظر خودش را انتخاب کند (بر اساس اعتبار و درصد پاداش‌ها). ولیدیتورها در ازای کاری که انجام می‌دهند، درصدی به عنوان کمیسیون (یا کارمزد) از کاربر دریافت می‌کنند. ولیدیتور می‌تواند در هر زمانی این درصد را بدون اطلاع کاربر انتخاب کند.

4. مدت زمان پاداش‌‌ها: پاداشی که در ازای استیک کردن به شما تعلق می‌گیرد، ممکن است چند روز طول بکشد تا به کیف پول شما واریز شود. در واقع، نحوه واریز این پاداش‌ها، به ولیدیتور انتخاب شده بستگی دارد که ممکن است در همان لحظه انجام شود یا مدتی طول بکشد.

سیستم پاداش در استیکینگ ارز دیجیتال به چه صورت است؟

  • میزان ارز دیجیتالی که قفل و نگهداری می‌کنید.
  • مدت زمانی که ارز دیجیتال موردنظر را استیک می‌کنید.
  • میزان کل ارز دیجیتالی که در شبکه قفل شده است.

سخن آخر

امروزه بسیاری از کاربران و سرمایه گذاران به استیک کردن رمزارزها به عنوان یک منبع درآمد اصلی نگاه می‌کنند. استیکینگ ارز دیجیتال، یکی از راه‌های آسان و در عین حال ریسک دار برای دریافت سود از بازار ارزهای دیجیتال است.فقط کافی است به‌دقت تمامی موارد مربوط به استیکینگ را مطالعه کرده و تمام جوانب را در نظر بگیرید تا دچار ضرر نشوید.

اگر این مطلب برای شما مفید بود لطفا رای بدهید و با دوستانتان به اشتراک بگذارید
5/5 - (3 امتیاز)
نمایش دیدگاه‌ها و ثبت نظر

نظرات(0)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *