صندوق سرمایه گذاری چیست؟

صندوق سرمایه گذاری چیست؟

آخرین بروزرسانی:24 مرداد 1400

صندوق سرمایه گذاری چیست؟

صندوق سرمایه گذاری یک شرکت یا نهاد مالی است که از گروهی کارشناس و متخصص تشکیل شده است و مبالغ خرد و کوچک را از افراد حقیقی و حقوقی جمع‌آوری کرده و در سبدی متشکل از اوراق مشارکت، سهام، سپرده‌های بانکی و سایر اوراق بهادار سرمایه‌گذاری می‌کند. این صندوق تحت نظارت سازمان بورس به مدیریت سرمایه مشتریان خود می‌پردازد.

در صندوق سرمایه گذاری، فرد به اندازه سرمایه خود در سود و زیان صندوق سهیم است و ترکیب دارایی‌های صندوق در اساسنامه مشخص می‌شود. در واقع صندوق‌ های سرمایه گذاری با تجمیع وجوه سرمایه‌ گذاران و در اختیار داشتن منابع مالی گسترده و با استفاده از دانش و تخصص مدیریت سبد دارایی، تلاش می‌کند این امکان را برای سرمایه‌ گذاران فراهم ‌کند تا با دارایی مورد نظر خود (هرچند اندک) در سبدی متنوع از اوراق بهادار شامل سهام، اوراق مشارکت و سایر دارایی‌های مالی سرمایه‌ گذاری نموده و از مزایای آن بهره‌مند شوند.

فرآیند سرمایه گذاری به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم انجام می‌شود:

در سرمایه گذاری مستقیم، سرمایه‌گذار می‌تواند به صورت مستقیم معاملات خود را در بازار مدیریت کند ولی در سرمایه‌گذاری غیرمستقیم، شخص سرمایه خود را در اختیار افراد یا شرکت‌ قرار می‌دهد تا آن‌ها به بهترین شکل با آن سرمایه فعالیت کنند و در نهایت برای سرمایه‌گذاران سود خوبی را کسب کنند.

مزایا و معایب صندوق سرمایه گذاری

مزایا

  1. قابلیت نقد شوندگی: هر سرمایه­‌گذار با هدف اینکه بتواند روزی سرمایه خود را به سریعترین شکل ممکن نقد کند، اقدام به سرمایه گذاری در این صندوق‌ها می‌کند. در صندوق­‌های سرمایه‌­گذاری ضامن نقد شوندگی این اطمینان را به شما خواهد داد که هر زمان که اراده کنید می‌­توانید سرمایه خود را به صورت نقدی دریافت نمایید.
  2. ریسک پایین سرمایه­‌گذاری: فرقی نمی­‌کند که شما، شخص حرفه ای یا مبتدی در بورس هستید. در هر صورت اگر ریسک پایین و سرمایه‌گذاری مطمئن می­‌خواهید، این صندوق‌ها شامل کمترین ریسک می‌باشند و به شما پیشنهاد می‌شود.
  3. شفافیت عملکرد: سازمان بورس، حسابرس و متولی سه نهاد ناظر و بازرسی بر صندوق‌­های سرمایه‌گذاری هستند و تمامی فعالیت­‌های مربوط به آن به شکل شفاف اطلاع­‌رسانی می‌شوند.
  4. تنوع سبد سرمایه‌گذاری: صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک به‌طور کلی با سرمایه‌گذاری در اوراق بهادر، سپرده‌های بانک، سهام و اوراق مشارکت سبد متنوعی برای سرمایه‌گذاران ایجاد می‌نماید، در واقع تمام تخم مرغ‌های تان را در یک سبد قرار نمی‌دهند. این تنوع سازی کمک می‌کند که ریسک سرمایه‌گذاری به شدت کاهش یابد. شاید تصور کنید ایجاد سبد برای یک سرمایه‌گذار خرد کار اشتباهی باشد اما فراموش نکنید صندوق‌های سرمایه‌گذاری تجمیع سرمایه‌های خرد سرمایه‌گذاران بوده و موجودی آن به بیش از صدها میلیارد خواهد رسید؛ بنابراین سرمایه‌گذاری در یک دارایی کار بسیار اشتباهی خواهد بود.
  5. صرفه جویی در زمان و هزینه: با توجه به حجم بالای معاملات سرمایه گذاری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری، هزینه‌های سرمایه‌گذار به مقدار قابل توجهی صرفه جویی می‌شود و از طرفی این صندوق‌ها برای افرادی که اطلاعات کافی در مورد سرمایه‌گذاری ندارند موجب صرفه جویی در زمان می‌شود.

معایب

  1. کاهش کنترل سرمایه گذار بر سبد دارایی خود
  2. نداشتن حق رای در مجامع شرکت ها

مهم ترین صندوق‌های سرمایه گذاری

1. صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت

این صندوق برای افراد و اشخاصی مناسب هستند که می­‌خواهند سرمایه خود را با کمترین ریسک به سوددهی برسانند. در این نوع صندوق‌ها معمولا بیشترین سرمایه در سپرده‌های بانکی، اوراق بهادار و اوراق مشارکت سرمایه‌گذاری می‌شود.

2. صندوق سرمایه گذاری مختلط

همانطور که از اسم این صندوق مشخص است این دارایی از اوراق با درآمد ثابت و سهام عادی تشکیل شده است. به نوعی حد وسط صندوق‌هایی با درآمد ثابت و صندوق‌های سرمایه‌گذاری در سهام هستند و ریسک و بازدهی معتدلی دارند.

3. صندوق سرمایه گذاری قابل معامله (ETF)

یکی از فعالیت‌های اصلی این صندوق‌ها، سرمایه گذاری در اوراق بهادار یا دارایی‌های فیزیکی است و مانند سهام در بورس داد و ستد می‌شوند. صندوق های سرمایه گذاری ETF ها، از نظر ساختاری مانند صندوق های سرمایه گذاری مشترک هستند اما نقدشوندگی بالاتری نسبت به آن ها دارند. 

4. صندوق سرمایه گذاری سهامی

این صندوق به افرادی توصیه می‌شود که حداقل 70 درصد از دارایی‌های خود را به سهام شرکت‌های بورسی اختصاص می‌دهند و به دنبال ریسک بالایی هستند.

5. صندوق‌های سرمایه گذاری در طلا

خیلی از افراد دوست دارند که ارزش سرمایه خود را با سرمایه‌گذاری در طلا حفظ کنند. به همین دلیل برخی از صندوق‌های موجود در بازار سرمایه در همین زمینه فعالیت می‌کنند و با خرید و فروش سپرده‌های سکه و انواع اوراق مبتنی بر طلا که معمولا در بورس پذیرفته ‌شده‌اند، به کسب بازده می‌پردازند.

در ادامه نگاهی به مابقی صندوق‌های سرمایه گذاری می اندازیم:

6. صندوق‌های سرمایه‌ گذاری زمین و ساختمان

7. صندوق‌های سرمایه گذاری پروژه

8. صندوق سرمایه گذاری نیکوکاری

9. صندوق سرمایه گذاری جسورانه

10. صندوق سرمایه گذاری اختصاصی بازار گردانی

11. صندوق سرمایه گذاری شاخصی

12. صندوق های تأمین مالی

13. صندوق سرمایه گذاری قابل معامله

چگونه در صندوق‌ها سرمایه گذاری کنیم؟

برای سرمایه گذاری در صندوق با در دست داشتن شناسنامه و کارت ملی به شعب منتخب آن صندوق مراجعه کنید. بعد از دریافت مدارک، شماره حسابتان را از شما درخواست می‌کند و شما باید به اندازه مبلغی که می‌خواهید در صندوق سرمایه گذاری کنید، به شماره حسابی که از طرف صندوق معرفی می‌شود پول واریز کنید. پس از تکمیل فرم‌های مورد نیاز و گذراندن تشریفات لازم، گواهی واحدهای سرمایه گذاری، برای شما صادر خواهد شد.

سخن آخر

در این مقاله متوجه شدین که یکی از ابزارهای مهم در بازار سرمایه، صندوق‌های سرمایه‌گذاری می‌باشد و سرمایه‌گذاران به راحتی می‌توانند در این بستر سرمایه‌گذاری کنند، اما قبل هرچیز لازم است به خوبی بدانید که فردی ریسک‌­پذیر هستید یا خیر.
صندوق‌ها انواع مختلفی دارند و هر فردی بنا به میزان ریسک‌پذیری خود و خواسته‌هایی که دارد می‌تواند در این صندوق‌ها سرمایه‌گذاری کند.

اگر این مطلب برای شما مفید بود لطفا رای بدهید و با دوستانتان به اشتراک بگذارید
5/5 - (2 امتیاز)
نمایش دیدگاه‌ها و ثبت نظر

نظرات(0)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *