نحوه محاسبه شاخص ترس و طمع چگونه است؟

نحوه محاسبه شاخص ترس و طمع چگونه است؟

شاخص ترس و طمع با تجزیه‌و‌تحلیل انواع شاخص‌های بازار مانند نوسانات، عملکرد سهام و احساسات سرمایه‌گذاران محاسبه می‌شود. برای محاسبه این شاخص، سرمایه‌گذاران ابتدا به اندازه‌گیری نوسانات بازار مانند شاخص VIX نگاه می‌کنند. این اندازه‌گیری نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران چقدر عصبی یا مطمئن هستند. در مرحله بعد، عملکرد شاخص‌های اصلی دارایی ارزیابی می‌شود؛ زیرا بینشی در مورد تمایل فعلی بازار به ریسک ارائه می‌دهد.

شاخص ترس و طمع چیست؟

شاخص ترس و طمع  (Fear and Greed Index) ابزاری برای اندازه‌گیری سطح احساسات سرمایه‌گذاران در تحلیل مالی به‌شمار می‌رود. این شاخص توسط شبکه CNN در خلال بحران مالی سال 2008 و برای کمک به سرمایه‌گذاران در تصمیم‌گیری آگاهانه‌تر توسعه داده شد.

اندیکاتور ترس و طمع در مقیاس 0 تا 100 اندازه‌گیری می‌شود که 0 ترس شدید و 100 طمع شدید است. این داده‌ها عوامل گوناگون نظیر نوسانات، حرکت بازار و میزان تقاضا را ترکیب می‌کنند تا به یک امتیاز کلی برسند.

اندیکاتور ترس و طمع به‌طور موثر احساسات سرمایه‌گذاران و مولفه‌های احساسی بازار را ردیابی می‌کند. سرمایه‌گذاران می‌توانند از این شاخص برای به‌دست آوردن بینشی در مورد احساسات بازار و تصمیم‌گیری آگاهانه در مورد سرمایه‌گذاری استفاده کنند. این شاخص ابزار مفیدی را برای تحلیلگران مالی و سرمایه‌گذاران ارائه می‌دهد. زیرا چارچوبی را برای درک احساسات و رفتار سایر سرمایه‌گذاران در بازار فراهم می‌کند. همچنین به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تصمیمات منطقی‌تری را بر اساس شرایط فعلی بازار بگیرند. در عین حال از تصمیمات احساسی و منجر به زیان‌های مالی قابل‎توجه، اجتناب کنند.

شاخص ترس و طمع چگونه محاسبه می‌شود؟

ترس و طمع دو مورد از قوی‌ترین احساساتی هستند که رفتار بازار را هدایت می‌کنند. ترس می‌تواند باعث وحشت سرمایه‌گذاران و فروش دارایی‌های آن‌ها شود. در حالی که طمع می‌تواند سفته‌بازی بیش از حد را به دنبال داشته باشد. شاخص ترس و طمع ابزاری است که سطح این احساسات را در بازار ردیابی می‌کند و بینش‌هایی را در مورد روندهای احتمالی بازار ارائه می‌دهد.

شاخص ترس و طمع معیاری است که هفت شاخص مختلف را برای محاسبه احساسات کلی بازار ارزیابی می‌کند. این شاخص‌ها عبارت از شاخص VIX، نسبت Put/Call، حرکت بازار یا میانگین‌های متحرک، تقاضای ریسک‌پذیر، تقاضای محتاط، وسعت قیمت و نوسانات بازار هستند. هر یک از این شاخص‌ها داستان متفاوتی را در مورد احساسات بازار بیان می‌کنند و پس از ترکیب، تصویری جامع از کل بازار ارائه می‌دهند.

درواقع به هر شاخص یک امتیاز داده می‌شود. سپس نمرات با هم ترکیب می‌شوند تا یک امتیاز کلی ایجاد شود که می‌تواند از 0 تا 100 متغیر باشد. نمره 0 نشان‌دهنده ترس شدید و نمره 100 نشان‌دهنده طمع شدید است. در ادامه به تفصیل درباره نحوه محاسبه اندیکاتور ترس و طمع صحبت خواهیم کرد.

نحوه محاسبه شاخص ترس و طمع

1. شاخص VIX

اولین شاخص، VIX نام دارد که به‌عنوان «میزان ترس» نیز شناخته می‌شود. VIX نوسانات ضمنی در بازار را با ارزیابی قیمت‌های معاملاتی اندازه‌گیری می‌کند. شاخص VIX بالا نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران انتظار نوسانات بالایی دارند و بنابراین از سقوط بازار می‌ترسند. حالت برعکس نیز برای شاخص VIX پایین صادق خواهد بود.

2. نسبت Put/Call

دومین عاملی که شاخص ترس و طمع را محاسبه می‌کند، نسبت Put/Call است. این نسبت با تقسیم تعداد سفارش‌های فروش بر تعداد سفارش‌های خرید در بازار محاسبه می‌شود. نسبت خرید/فروش بالا نشان می‌دهد که احساسات سرمایه‌گذاران نزولی‌تر است و سفارش‌های فروش بیشتری را برای محافظت از سرمایه‌گذاری خود ثبت می‌کنند.

در مقابل، یک نسبت فروش/خرید پایین نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران صعودی‌تر فکر می‌کنند و سفارش‌های خرید بیشتری را به ثبت می‌رسانند.

3. حرکت بازار

سومین عامل در نظر گرفته شده، حرکت بازار است. این شاخص با تجزیه‌و‌تحلیل میانگین متحرک بازار در یک دوره زمانی مشخص محاسبه می‌شود. اگر بازار بالاتر از میانگین متحرک باشد، در روند صعودی و اگر پایین‌تر باشد، در یک روند نزولی به سر می‌برد. حرکت مثبت نیز نشان می‌دهد که بازار صعودی است و حرکت منفی نشان‌دهنده احساسات نزولی خواهد بود.

4. تقاضای ریسک‌پذیر

چهارمین عامل در محاسبه شاخص ترس و طمع تقاضای ریسک‌پذیر است. زیرا سرمایه‌گذاران در شرایطی که اقتصاد به‌خوبی پیش می‌رود، مایل به ریسک بیشتر هستند. بنابراین می‌توانند در انواع رمز ارزهای دارای ریسک سرمایه‌گذاری کنند. بالا بودن تقاضای واقعی نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران مایل به پذیرش ریسک بالاتر نیز هستند.

5. تقاضای امن

پنجمین عامل در محاسبه اندیکاتور ترس و طمع، تقاضای امن است. این تقاضا به دارایی‌هایی مانند استیبل کوین‌ها مربوط است که به‌عنوان پناهگاه‌های امن در نظر گرفته می‌شوند. وقتی سرمایه‌گذاران ترس دارند، پول خود را به این دارایی‌های امن و باثبات منتقل می‌کنند تا از سرمایه‌گذاری‌های خود محافظت کرده باشند. تقاضا برای این دارایی‌ها شاخصی از احساسات بازار است؛ زیرا سرمایه‌گذاران زمانی که می‌ترسند، به سمت آن‌ها هجوم می‌برند.

6. تعداد دارایی‌های صعودی

عامل ششم، وسعت قیمت است که نشان‌دهنده تعداد بیشتر دارایی‌هایی صعودی در مقایسه با تعداد دارایی‌های در حال کاهش خواهد بود. تعداد بالای ارزهای در حال رشد، نشان‌دهنده احساسات صعودی در بازار است. در حالی که تعداد بالای ارزهای در حال کاهش، نشان‌دهنده احساسات نزولی خواهد بود.

7. نوسانات بازار

آخرین عامل در نظر گرفته‌شده در محاسبه شاخص ترس و طمع نوسانات بازار است. این معیاری است که میزان نوسانات بازار را دنبال می‌کند و با استفاده از انحراف استاندارد حرکات روزانه قیمت‌ها محاسبه می‌شود. سطح بالای نوسانات نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران در مورد جهت بازار نامطمئن هستند و بنابراین ترس بیشتری دارند.

جمع‌بندی

اندیکاتور ترس و طمع با استفاده از هفت شاخص اصلی برای ارزیابی احساسات بازار محاسبه می‌شود. هر شاخص اهمیت و وزن خود را دارد و در یک امتیاز نهایی ترکیب می‌شود که نشان‌دهنده سطح فعلی ترس و طمع در بازار است. درک چگونگی محاسبه شاخص ترس و طمع یک ابزار ضروری برای سرمایه‌گذاران است. زیرا بینش‌هایی را ارائه می‌دهد که در تصمیم‌گیری آگاهانه موثر هستند.

اگر این مطلب برای شما مفید بود لطفا رای بدهید و با دوستانتان به اشتراک بگذارید
رای بدهید post
نمایش دیدگاه‌ها و ثبت نظر

نظرات(0)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *