بلاک چین چیست

بلاک چین (BlockChain) چیست؟

آخرین بروزرسانی:10 بهمن 1400

بلاکچین شبکه ای است که ارزهای دیجیتال برای انجام تراکنش‌ها و انتقال و درج اطلاعات از آن استفاده می‌کنند. واژه بلاک چین از دو کلمه Block به معنای بلوک و Chain به معنای زنجیره تشکیل شده است که در بلوک‌ها هرگونه اطلاعاتی می‌تواند وارد و ثبت شود. در بلاک چین این بلوک‌ها که حاوی اطلاعات هستند به شکلی زنجیره‌وار به یکدیگر متصل می شوند و رشته‌ای از اطلاعات را بوجود می آورند. این فناوری هیچ مالکی ندارد و هیچ فردی در راس شبکه بلاکچین نیست که همین عامل باعث افزایش اعتماد می‌شود. بنابراین می توان گفت مهم ترین و در عین حال عجیب‌ترین ویژگی بلاک چین این است که به طور خودکار شبکه را مدیریت و تنظیم می کند و قدرت بسیار بالایی برای این کار دارد.

دلیل اهمیت بلاک چین

فناوری بلاک چین طوری است که تقریبا می‌تواند در هر چیزی تراکنش پذیر باشد از جمله نقل و انتقال پول، کالا یا املاک کاربرد داشته باشد. همانطور که گفته شد خود مدیریتی و قدرت بالای انجام تراکنش‌ها و ردوبدل کردن اطلاعات یکی دیگر از اهمیت‌های مهم فناوری بلاکچین است. همچنین بلاک چین به نوعی بزرگترین مانع کلاهبردارن است، زیرا هر نوع معامله صورت گرفته با تمام جزییات آن در دفتر کل ثبت شده و همه طرفین معامله می‌توانند به این جزییات دسترسی داشته باشند، به صورتی که با مشاهده اطلاعات قرارداد همه تراکنش‌ها قابل مشاهده هستند.

ویژگی تکنولوژی بلاک‌چین

• ‌‎عدم تمرکز
• ‌‎شفافیت
• ‌‎تغییر ناپذیری

کاربردهای بلاک چین

  1. با استفاده از این فناوری امکان تقلب، دوبار خرج کردن پول و برگشت تراکنش‌ها از بین می‌رود.
  2. استفاده از بلاک چین در زنجیره تأمین و حمل و نقل بسیار کاربردی و موثر است.
  3. با این فناوری می‌توان درست مثل یک جامعه یا سازمان، نوعی حاکمیت را در یک سیستم به‌ وجود آورد که همه بتوانند نسبت به سهامشان و اختیاراتی که دارند در جلو بردن آن سیستم سهیم باشند.
  4. با این فناوری می‌شود دارایی‌ها را به توکن‌های دیجیتال تبدیل کرد و آن‌ها را به صورت یک دارایی قابل انتقال عرضه کرد. 

مشکلات بلاک چین

  1. اصطلاحات تخصصی
  2. گستردگی شبکه
  3. هزینه تراکنش‌ها ، سرعت شبکه (البته در بعضی از شبکه‌ها این مسئله وجود دارد)
  4. نقص امنیتی غیرقابل اجتناب

بلاک چین چگونه کار می کند؟

بلاک چین تمامی اطلاعات و جزییات تک تک تراکنش‌های ارز‌دیجیتال را در خود ذخیره می‌کند و اگر یک کاربر بخواهد یک بیت‌کوین را بیش از دو بار معامله کند (کلاهبرداری) مانع آن می‌شود. هر بلوکی که داده‌های جدید را ذخیره کند به بلاک چین اضافه می‌شود و این گونه با زنجیره‌ای از چندین بلوک که بهم وصل شده اند عنوان کلی بلاکچین پدید می‌آید. برای اینکه یک بلوک به بلاک چین اضافه شود، باید چهار اتفاق رخ دهد:

  1. باید یک معامله انجام شود.
  2. پس از خرید، معامله شما باید تأیید شود. این کار را شبکه رایانه ها که بیش از هزاران رایانه هستند و در سراسر جهان گسترده اند انجام می دهند. این شبکه از طریق رایانه بررسی می کند که معامله مطابق سفارش شما انجام شده باشد.
  3. جای ذخیره هر معامله باید در دل یک بلوک باشد. پس از تأیید درستی معامله شما، اطلاعات در یک بلوک اختصاصی ثبت می شود. در آنجا، اطلاعات معامله شما در کنار بی شمار تراکنش مشابه قرار می گیرد.
  4. به هر بلوک باید هَش (کد) داده شود: پس از تأیید همه معاملات یک بلوک، باید به آن بلوک یک کد شناسایی منحصر به فرد به نام هَش داده شود. پس از گرفتن هَش اختصاصی، آن بلوک به بلاک چین اضافه می شود.

بلاک چین چگونه امنیت کاربران را تامین می کند؟

بلوک های جدید همیشه به شکل خطی و به ترتیب زمانی اضافه می شوند. بنابراین بلوک های جدید همیشه به پایان بلاک چین اضافه می شوند. 
پس از اضافه شدن یک بلوک به انتهای بلاک چین دیگر کار تمام است و برگرداندن و دستکاری بلوک برای تغییر محتوای آن بسیار دشوار خواهد بود. زیرا هر بلوک با هش اختصاصی به خود، و همچنین هش مربوط به بلوک قبل از آن علامت گذاری شده است.
کدهای هش از طریق یک عملکرد ریاضی ایجاد می شوند که اطلاعات دیجیتال را به رشته ای از اعداد و حروف تبدیل می کند. در صورتی که این اطلاعات به هر طریق دستکاری و ویرایش شود، کد هَش نیز تغییر خواهد کرد. 

اگر این مطلب برای شما مفید بود لطفا رای بدهید و با دوستانتان به اشتراک بگذارید
4.7/5 - (3 امتیاز)
نمایش دیدگاه‌ها و ثبت نظر

نظرات(0)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *